Kawa po belgijsku

kawa po belgijsku przepis

Halo, kawosze! Dziś mam dla was coś bardzo interesującego. Mieliście już przyjemność kosztować kawę po belgijsku? Ja szczerze mówiąc podchodziłam do niej kilka razy. Przepis znalazłam gdzieś w Internecie, ale musiał chwilę poczekać na realizację. Co mnie przerażało najbardziej? Jakoś nie przemawiało do mnie białko w kawie. Ale w końcu nadszedł ten dzień i postanowiłam się skusić. Efekt? Na pewno nie żałowałam i nie żałuję tego doświadczenia. Kawa jest bardzo przyjemna w smaku i na pewno stanowi fajną odmianę dla tradycyjnej małej czarnej. Continue reading

Kawa z cynamonem i wanilią

kawa z cynamonem i wanilią

Uwielbiam zapach świeżo zaparzonej kawy, dlatego uwielbiam o poranku przesiadywać w niewielkiej kafejce, w której serwują małą czarną i ciacho. Niestety takie momenty nie zdarzają się zbyt często. Ale może dlatego tak bardzo je cenię i zawsze na nie czekam z niecierpliwością dziecka. Ale pyszną kawę możemy wypić nie tylko w kafejce, ale również w zaciszu własnego domu. Wiem, że przyrządzona samodzielnie kawa może i nie smakuje jak ta gotowa i podana pod nos, ale warto spróbować! Dziś mam dla was propozycję nie do odrzucenia. Co powiecie na aromatyczną kawę z nutą cynamonu i wanilii? Mmm… mnie już cieszy się buzia 🙂

Składniki:

– 3/4 łyżeczki kawy Robusta

– 1 i 1/4 łyżeczki kawy Arabica

– cukier trzcinowy

– mleko

– woda mineralna

– laska wanilii

– laska cynamonu

Sposób przygotowania:

Świeżo zmieloną kawę wsypujemy do sitka kawiarki. Szczyptę startej wanilii oraz cynamonu dodajemy do kawy i delikatnie mieszamy aby składniki w sitku się połączyły. Zaparzamy kawę w kawiarce.

W międzyczasie delikatnie podgrzane mleko spieniamy i słodzimy cukrem. Zaparzoną kawę przelewamy do filiżanki, dodajemy mleko z pianką. Piankę posypujemy szczyptą cukru. Jak ktoś lubi, może posypać piankę odrobiną kakao lub czekolady. Smacznego!

 

Domowa kawa migdałowa

domowa kawa migdałowa

Halo, halo czy są tu jacyś fani migdałów? Mam dla was coś pysznego. Kawa migdałowa to moje ostatnie odkrycie. To znaczy wcześniej pijałam ją w kawiarniach, ale niedawno odkryłam przepis na fajną domową kawkę migdałową. Od teraz nie zamawiam jej w kawiarni, tylko zaparzam samodzielnie. Smakuje pysznie. Taka kawka na pewno umili leniwy weekend, urozmaici ploteczki z przyjaciółką lub po prostu poprawi nastrój po ciężkim dniu w pracy. Wbrew pozorom, taka kawa jest prosta i dość szybka w przygotowaniu. Jedyny wysiłek to zmielenie migdałów, ale i to robi za nas młynek 😉 To co, gotowi? Zaczynamy! Continue reading

Kawa toffi, że palce lizać!

kawa z syropem toffi

Na co dzień nie pijam słodkich i słodzonych kaw. Zazwyczaj wystarcza mi mała czarna. Od czasu do czasu piję kawę białą – z mlekiem kokosowym lub migdałowym. Jednakże raz na jakiś czas muszę wypić kawę smakową tak, żeby zaspokoić ochotę na słodkie co nie co, a jednocześnie trochę się rozpieścić i dopieścić. Po smakową kawę sięgam zazwyczaj w weekend, kiedy mam więcej wolnego czasu. Bo jak wiadomo, takiej kawy nie można wypić jednym duszkiem. Taką kawą należy się rozkoszować nieco dłużej. Lubię eksperymentować ze smakami kaw. Ostatnio zachwycałam się kawą migdałową, teraz popijam kawę toffi. Owszem jest słodka, ale jeśli ktoś lubi słodki smak to na pewno będzie zachwycony. Myślę, że kawa toffi świetnie sprawdzi się na poprawę nastroju lub podczas babskich ploteczek. Przygotowuje się ją w prosty sposób, więc naprawdę warto się skusić. Continue reading

Kawa frappe

domowe frappe

Po co kupować kawę frappe w sieciówce, jak można samemu sobie ją przygotować? Jak na smakosza kawy przystało, uwielbiam ten trunek w każdym wydaniu. Kawa frappe to jedna z moich ulubionych. Jest cudownie orzeźwiająca, co nie oznacza, że można się nią raczyć tylko latem. Uwielbiam łamać utarte schematy, a co za tym idzie, sięgać po frappe również wiosną. Continue reading

Kawa z nutą anyżu

kawa z nutą anyżu

Uwielbiam anyż! Większość osób kojarzy go z okresem świąt bożego narodzenia lub zimą. Ja na przekór wszystkiemu i wszystkim, sięgam po niego również wczesną wiosną. Wszystko przez ten oryginalny posmak i obłędny zapach! Kiedyś anyż dodawałam głównie do wina, dziś nie wyobrażam sobie bez niego popołudniowej kawy. Dlaczego akurat popołudniowej? Bo, żeby raczyć się kawą z anyżem trzeba mieć czas. Ta kawa zasługuje na celebrację. Nie można jej pić w pośpiechu. Poniżej znajdziecie przepis na prostą, a jednocześnie pyszną kawusię z anyżem. Tak naprawdę robi się ją tak samo, jak każdą inną kawę. Tylko na koniec dorzuca się gwiazdki przyprawy. Proste? Bajecznie! A efekt jest naprawdę warty wszystkiego 🙂 Continue reading

Kawa Americano

Kawa… Nieodłączny element każdego poranka. Ma wiele twarzy i może być serwowana na wiele sposobów. Kawa może także smakować w różny sposób. Może być mniej lub bardziej wytrawna, mocna lub łagodna, słodka lub gorzka. Dziś na tapetę weźmiemy kawę Americano. Wbrew pozorom, nie ma ona nic wspólnego z Ameryką, gdyż narodziła się we Włoszech. Dlaczego więc w nazwie Ameryka? Głównie ze względu na amerykańskich turystów, którzy przyzwyczajeni do słabszej kawy w kubku XXL chcieli pić w takiej wersji espresso, więc rozcieńczali je wodą. Włosi z kolei chcąc podkreślić, że pomysł na tego typu kawę nie powstał dla nich, bo oni piją espresso wyłącznie w naturalnym wydaniu, zaczęli używać określenia „americano”. Continue reading

Kawa spalająca tłuszcz!

Kawa, kawunia, kawusia… Dla wielu osób jest to prosty przepis na idealny początek dnia. A co powiecie na to, żeby codzienny rytuał zamienić w akcję odchudzającą? Dokonując małych zmian w codziennym piciu kawy, możemy nieco wspomóc nasz metabolizm i przy okazji zgubić kilka nadprogramowych centymetrów tu i ówdzie. Jak to możliwe? Istnieje bowiem pewna smaczna mikstura, która wspomaga proces odchudzania, a przy okazji niesie za sobą wiele właściwości zdrowotnych. Owa mikstura (przepis poniżej) pobudza metabolizm, który spala nadmiar odłożonych kalorii, jak również nadmiar odłożonego tłuszczyku. W skład mikstury wchodzi: cynamon, olej kokosowy i miód. Warto w tym miejscu wspomnieć, że mikstura ta dodana do porannej kawy, tylko wzbogaci jej smak i sprawi, że mała czarna będzie smakowała jeszcze lepiej.

Cynamon

Uwielbiana przez wielu przyprawa, świetnie sprawdza się w leczeniu niektórych dolegliwości. Zwalcza stany zapalne i zakażenia organizmu. A jak się ma do odchudzania? Cynamon wspiera zmniejszenie poziomu cukru we krwi, a także idealnie wspomaga proces spalania tłuszczyku, nawet w tak problematycznych partiach ciała, jak brzuch czy biodra.

Olej kokosowy

Olej z kokosa to prawdziwa rewolucja! To jeden z najzdrowszych i najcenniejszych olejów dostępnych na rynku. Podczas przyjmowania jest od razu transportowany do wątroby, gdzie praktycznie od razu przetwarzany jest na energię. W ten sposób nie jest magazynowany w organizmie. Ten olej jak żaden inny przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie – spalanie tkanki tłuszczowej.

Miód

Słodki smakołyk nie tylko leczy przeziębienie, ale także wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo, przyspiesza proces odchudzania, dodaje energii oraz regeneruje organizm po wysiłku fizyczny.

Jak przygotować kawę odchudzającą?

Składniki:

łyżeczka cynamonu

3/4 szklanki oleju kokosowego

1/2 szklanki miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w szklance i dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy idealnie gładką masę. Gotową miksturę przykrywamy ściereczką i przechowujemy w lodówce. A jak ją stosujemy? 1 lub 2 łyżeczki mikstury dodajemy do świeżo zaparzonej kawy. Smacznego!!!

 

 

Kawa z miodem i szczyptą chili

Zima nie odpuszcza, dlatego mam dla Was coś na rozgrzewkę. Będzie to kawa z miodem i odrobiną chili. Taka kawa świetnie postawi na nogi i przy okazji rozpieści zmysły. Idealnie sprawdzi się z rana, jak również przy okazji popołudniowych plotek z przyjaciółką. Uwaga! Jeśli nie lubicie bardzo ostrych kaw, bądźcie ostrożni z ilością chili. To głównie od tej przyprawy zależy smak naszej dzisiejszej kawki. Smacznego 🙂 Continue reading

Kawa z… mascarpone

Lubicie kawy smakowe, nietypowe, czy raczej jesteście wierni małej czarnej z odrobiną cukru? Ja uwielbiam eksperymentować z czarnym napojem i podawać go każdego dnia w odmiennej wersji. Do tej pory eksperymentowałam z syropami do kawy. Ostatnio jednak przekonałam się do kawy z serkiem mascarpone. Efekt? Wyszła kawa w iście włoskim stylu! Przyjemnie słodka i delikatnie kremowa. W sam raz na leniwe popołudnie z książką. Jako, że staram się nie używać zwykłego cukru, całość dosłodziłam miodem. I zdecydowanie był to strzał w dziesiątkę! Może i Wy dacie się skusić? Poniżej wrzucam przepis. Continue reading