Mimo, że jestem zagorzałą fanką herbaty zielonej, to jednak od czasu do czasu sięgam po herbatę miętową. Dlaczego? Bo nie tylko wybornie smakuje, ale także korzystnie działa na samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Zgadzam się z licznymi stwierdzeniami, że każdy miłośnik herbat powinien mieć w swojej kuchni herbatę miętową w postaci suszonych liści lub w torebkach.
Mało kto wie, że mięta ma wiele różnych odmian. Istnieje mięta czekoladowa, truskawkowa, pomarańczowa i jabłkowa. Istnieje również mięta cytrynowa i grejpfrutowa. Niestety smaki te nie są dostępne jako gotowe herbatki. Sadzonki w konkretnej odmianie należy kupować na własną rękę.
Herbatę miętową pijemy głównie borykając się z problemami żołądkowymi. Nie wiemy, że napar z mięty jest także lekiem na inne dolegliwości. Poza tym, że mięta pomaga w trawieniu i łagodzi symptomy zespołu drażliwego jelita, ma także właściwości uspokajające i rozluźniające. Nic więc dziwnego, że osobom zestresowanym lekarze zalecają pić miętowy napar tuż przed snem. Ułatwi on zasypianie i sprawi, ze sen będzie głębszy i zdrowszy. Warto również podkreślić, że herbata miętowa ma zbawienne działanie na bóle głowy i zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Mięta, podobnie z resztą jak herbata zielona poprawia koncentrację i pamięć. Lekarze zalecają jej picie w momencie, kiedy nie powinno się już sięgać po kofeinę, a więc np. późnym popołudniem i wieczorem.
Niewiele osób wie także, że miętowa herbata łagodzi przebieg przeziębienia, a dzięki zawartości mentolu znacznie ułatwia oddychanie. Zawarty w mięcie mentol jest również skuteczny na ból gardła i suchy kaszel.
Osoby, które walczą z nieprzyjemnym zapachem z ust, powinny także sięgać po herbatę miętową i pić ją przynajmniej 2 razy dziennie.
Większość z nas pije miętową herbatę w sposób tradycyjny, czyli zalewając ją wrzątkiem. Ja najbardziej lubię pić miętowy napar z dodatkiem imbiru. Taki duet sprawdza się najlepiej w sezonie jesienno-zimowym, bowiem rozgrzewa jak mało co. Oczywiście poza imbirem, herbatkę miętową można pić także z cytryną. Latem miętę polecam pić w postaci schłodzonej, z kostkami lodu. Wówczas doskonale ugasi pragnienie, orzeźwi i ochłodzi organizm. Jeśli nie lubicie lekko gorzkiego smaku mięty, herbatę możecie posłodzić cukrem.