Kruchy placek z truskawkami

ciasto truskawkowe z kruszonką

Końcówka maja przyniosła nam obfite plony truskawek. Aż żal tego nie wykorzystać. Jedzmy truskawki póki są, bo lada moment i znikną z naszego pola widzenia. Truskawki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Smakują samodzielnie i jako dodatek do rozmaitych dań. Można je serwować na słodko lub… słono. Na śniadanie, obiad lub deser.

Osobiście najbardziej lubię truskawki w postaci deserów. Od dziecka miałam i mam nadal wyjątkową słabość do truskawkowych ciast. Te z kruszonką na wierzchu mogłabym jeść na okrągło. Chyba nigdy mi się nie znudzą. I mimo, że coraz wyższe temperatury nieco nas rozleniwiają, to jednak warto wziąć się w garść i zrobić sobie pyszne kruche ciasto z truskawkami. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a z pewnością znajdzie niejednego amatora. Ciasto uwodzi cudowną słodyczą i… wspaniałym waniliowym aromatem.

Kruche z truskawkami idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej lub popołudniowej kawy. Będzie królowało w trakcie spotkań ze znajomymi. A już na pewno skradnie serce teściowej, która niespodziewanie wpadnie z wizytą 🙂

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 200g masła

– 2 żółtka

– 500g truskawek

– 80g cukru pudru

– 30g tradycyjnego cukru

– 1 laska wanilii

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cukier puder, żółtka i rozpuszczone masełko. Masę rozcieramy palcami do uzyskania jednolitej kruszonki, która konsystencją będzie przypominać mokry piasek.

Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze cząstki (według uznania). Dodajemy do nich cukier, ekstrakt waniliowy, wydrążone ziarenka wanilii i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

Foremkę do pieczenia wykładamy papierem i wysypujemy do niej około 2/3 naszej kruszonki. Dociskamy dłonią tak, aby dobrze przylgnęła do dna. Na kruszonkę wykładamy truskawki. Ponownie posypujemy kruszonką.

Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Smacznego!

 

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.