Pomysł na nieziemsko dobre ciasto z kruszonką i malinami

Ciasto z malinami i kruszonką (źródło: pinterest)

Ciasto z malinami i kruszonką (źródło: pinterest)

Idą święta. Wszyscy wkoło pieką pierniczki, piaskowe baby i makowce. Ja aromatyczne pierniczki mam już dawno upieczone i ozdobione. Schowane w eleganckim pudełku, czekają na swój czas. Doskonałym przepisem na świąteczne pierniki dzieliłam się z wami w jednym z poprzednich postów. Dziś postanowiłam podzielić się z wami przepisem na genialne ciasto z kruszoną i malinami, bo kto powiedział, że takiego smakołyku nie można zaserwować na wigilijny stół? Oczywiście o tej porze roku musiałam użyć malin mrożonych, które jednak niczym nie różnią się od tych, jakie możemy kupić latem na pobliskim bazarku.

Wbrew pozorom malinowe cudo z kruszonką robi się dość prosto. Uwierzcie mi, nie musicie być zaprawieni w bojach, żeby zrobić je we własnej kuchni.

Warto w tym miejscu podkreślić, że ciasto malinowe nie tylko bosko smakuje, ale też jest zdrowe. Zawarte w nich orzechy i płatki owsiane to kwintesencja zdrowia i sił witalnych. Czy można chcieć czegoś więcej? W taki sposób grzeszyć można nawet w święta, bowiem grzechy te zostaną nam wybaczone. Już teraz powiem wam smacznego. Jestem przekonana, że malinowe ciasto z kruszonką skradnie wasze serca!

Składniki:

– 1 szklanka mąki pszennej

– 100g masła

– 1 szklanka płatków owsianych

– ½ szklanki malin (mogą być mrożone, a mogą być też ze słoika)

– 1 banan

– ½ szklanki orzechów

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, płatki i pokrojone masełko. Orzechy drobno siekamy, a następnie dodajemy je do mąki i pozostałych składników. Dorzucamy szczyptę soli i rozcieramy jak kruszonkę. Tak przygotowane ciasto-kruszonkę dzielimy na 2 części. Jedną z nich wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszki keksówki, gdyż do tego ciasta ma idealne wymiary. Na ciasto wykładamy maliny i pokrojonego w plastry banana. Całość zakrywamy resztą ciasta-kruszonki. Posypujemy 2 łyżkami płatków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. Pieczemy około 25-30 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Gotowe!

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.