Miesiąc marzec stoi u mnie pod znakiem domowych wypieków. W większości są to fit ciasteczka, które sobie serwuję do popołudniowej kawki, a swoim bliskim pakuję do pracy. Domowe ciasteczka to najlepsza alternatywa dla tych kupnych. Nie znajdziemy w nich tony cukru i utwardzonego tłuszczu. Nie znajdziemy też żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Znajdziemy za to mnóstwo witamin i składników odżywczych. Takie domowe ciasteczka są też o wiele mniej kaloryczne, aniżeli te dostępne w sklepach. Można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia, nawet wtedy jeśli jesteśmy na diecie. Dziś na tapetę weźmiemy fit ciasteczka czekoladowe, bo kto z nas nie lubi czekolady?
Składniki:
– 2 jajka
– 15g mąki kokosowej
– 1 łyżka surowego kakao
– 1 dojrzały banan
– 40g płatków owsianych
– 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Następnie przy pomocy łyżki, wykładamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach. Smacznego!!! 🙂