Pijmy na zdrowie: biała herbata

Biała herbata (źródło: pinterest)

Biała herbata (źródło: pinterest)

Choć białą herbatę możemy bez żadnych problemów nabyć w każdym dobrym sklepie z herbatami, rzadko kiedy po nią sięgamy. Dlaczego? Bo brzmi dość egzotycznie, bo nie wiemy jak ją zaparzać, bo boimy się jak będzie smakować…. A prawda jest taka, że biała herbata to jedna z najlepszych herbat na świecie. Jej dobroczynny wpływ na organizm został potwierdzony przez liczne badania naukowe. Wykazały one m.in. że biała herbata działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Podnosi również odporność, co teraz w sezonie jesiennym jest kwestią niezwykle ważną.

Biała herbata zawiera w swoim składzie antyoksydanty, które są szalenie pomocne w neutralizowaniu skutków działania wolnych rodników. Przyczyniają się również do obniżenia poziomu cholesterolu, stymulują krążenie oraz obniżają proces starzenia się skóry. Można zatem śmiało powiedzieć, że biała herbata to jedno z lepszych źródeł nie tylko zdrowia, ale i urody. I to nie wszystko!

Badania wykazały, że osoby pijące przynajmniej dwie filiżanki białej herbaty dziennie są niemal o połowę mniej narażone na śmierć w wyniku zawału serca. Regularne picie białego napoju wzmacnia również kości i przeciwdziała osteoporozie. Także na polu stomatologicznym czyni wiele dobrego. Dzięki temu, że zawiera fluor – wzmacnia szkliwo zębów i hamuje powstawanie kamienia nazębnego.

Są tacy, co twierdzą, że biała herbata działa lepiej, niż kawa. I jest w tym sporo racji. Zawarta w tejże herbacie kofeina zwiększa koncentrację i bystrość umysłu. Do tego poprawia metabolizm, wyostrza zmysł smaku i zapachu. Mało kto wie, że w białej herbacie zawartych jest również wiele cennych witamin, jak np. witamina A, C i P.

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że biały napar poza tym, że działa upiększająco, wzmacniająco i pobudzająco redukuje także stres i napięcie. Cudownie relaksuje po ciężkim dniu i przywraca siły witalne.

Jak pić białą herbatę?

Oczywiście najważniejszą kwestią jest wybranie jak najlepszego gatunku takiej herbaty. Samo parzenie herbaty nie jest procesem skomplikowanym. Do filiżanki lub kubka, a jeszcze lepiej do niewielkiego czajniczka wsypujemy 2 łyżeczki liści, a następnie zalewamy je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Herbatę zaparzamy około 3-5 minut. Fani nieco mocniejszych smaków, mogą odrobinę przedłużyć proces parzenia.

 

 

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.