Kawa frappe

domowe frappe

Po co kupować kawę frappe w sieciówce, jak można samemu sobie ją przygotować? Jak na smakosza kawy przystało, uwielbiam ten trunek w każdym wydaniu. Kawa frappe to jedna z moich ulubionych. Jest cudownie orzeźwiająca, co nie oznacza, że można się nią raczyć tylko latem. Uwielbiam łamać utarte schematy, a co za tym idzie, sięgać po frappe również wiosną.

Klasyczna frappe znana jest na całym świecie. Mało kto wie, że ten kawowy przysmak z delikatną pianką swoje pochodzenie zawdzięcza greckiemu pracownikowi firmy Nestle. Wynalazł on ten smaczny napój zupełnie przypadkiem. Zamiast zalać kawę gorącą wodą tak, jak robił to dotychczas, zalał ją wodą zimną. Zanim wypił napój, przelewał go ze szklanki do szklanki, aż uzyskał puszystą piankę.

Chcąc umilić sobie czas pyszną kawą frappe, nie musimy wcale ruszać się z domu. Możemy śmiało przyrządzić ją sobie w domowym zaciszu. Wbrew pozorom, przygotowanie takiej kawy wcale nie jest trudne. Mogę nawet powiedzieć, że jest bajecznie proste. Wystarczy dosłownie chwilka, 4 składniki, które zazwyczaj każdy z nas posiada w swojej kuchni i smaczna kawka gotowa!

 

Składniki na pyszne frappe:

– 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej

– 1 łyżeczka cukru (ja używam wyłącznie brązowego)

– 100ml mleka

– 100ml zimnej przegotowanej wody

Sposób wykonania:

Kawę oraz cukier wsypujemy do wysokiej szklanki, a następnie zalewamy 4 łyżeczkami gorącej wody. Całość miksujemy spieniaczem do mleka aż powstanie delikatnie kremowa pianka. Zalewamy zimnym mlekiem i zimną przegotowaną wodą. Mieszamy i gotowe. Kawę podajemy oprószoną czekoladą lub cynamonem. Jeśli ktoś lubi bitą śmietanę, to również może ją dodać do kawy. Smacznego!!!

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.