Wiem, że brzmi to dość dziwnie, ale kawa z awokado naprawdę istnieje. Co więcej – jest szalenie zdrowa i wspomaga odchudzanie. Powiecie, jak to możliwe, że ta kawa odchudza skoro w swoim składzie zawiera tłusty owoc. To proste. Awokado choć tłuste, to jednak skutecznie usprawnia metabolizm i efektywnie podkręca przemianę materii. Do tego obniża poziom cholesterolu we krwi i jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. W kawie obecny jest też cynamon, który jak wiadomo – równie skutecznie usprawnia działanie przemiany materii. Przyprawa ta znana jest jako najlepszy spalacz tłuszczu. Zmniejsza poziom cukru we krwi i odgrywa ważną rolę w metabolizmie węglowodanów. Pobudza też układ trawienny do lepszej i bardziej efektywnej pracy.
Chyba nie muszę dodawać już nic więcej. No może tylko to, że kawa z awokado to świetna propozycja dla osób, którym zależy na zredukowaniu zbędnej tkanki tłuszczowej i które dbają o zdrowe odżywianie się. Napój dodaje również energii i daje kopa na cały dobry dzień. Kawę robi się w prosty i szybki sposób. Osoby, które nie chcą redukować tłuszczyku, ale lubią niekonwencjonalne smaki kawy, mogą do niej dodać kulkę lub dwie ulubionych lodów.
Składniki na kawę:
– 1/2 dojrzałego awokado
– 90 ml mleka
– 25 ml zimnej kawy
– 3 kostki lodu
– łyżeczka cynamonu (polecam cynamon cejloński)
– łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy ze skórki. Składniki płynne (kawę, mleko, miód) wlewamy do kielicha blendera. Następnie dodajemy cynamon i wrzucamy kawałki owocu. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Kawa zmieszana z awokado ma kremową konsystencję. Smacznego!!!