Owoce zapiekane z orzechami

gruszki pieczone z orzechami

Sezon jesienny to czas, kiedy moja ochota na słodkości drastycznie wzrasta. Jednakże ulegając pokusie, staram się wybierać wyłącznie takie łakocie, które nie zaszkodzą mojej sylwetce. Zazwyczaj są to batony musli, owocowe sałatki, gorzka czekolada lub ciasto czekoladowe z kaszą jaglaną.

Ochotę na słodkie co nie co doskonale zaspokaja też krajanka z owocami, zwłaszcza tymi sezonowymi, jak jabłka i gruszki. Przepis na nią podam wam już niedługo 🙂 Fajną propozycją są również pieczone owoce z dodatkiem orzechów, miodu i cynamonu. I to właśnie przepisem na takie zapiekane owoce postanowiłam podzielić się z wami w dzisiejszym poście.

Taki deser jest nie tylko smaczny, ale i szalenie zdrowy. Jego przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy tylko pokroić owoce i wymieszać je ze słodkimi dodatkami i orzechami. Ot, cała filozofia. Cóż mogę jeszcze dodać? Takie owoce w towarzystwie orzechów i miodu lub syropu klonowego (to moja ulubiona wersja) zaspokoją nawet największą ochotę na słodkie i smaczne co nie co. Możecie wierzyć mi na słowo 🙂 Deser zasmakuje nie tylko wam, ale i waszym małym pociechom.

Składniki:

– 5 śliwek (węgierek)

– gruszka

– 2 jabłka (najlepiej antonówki)

– garść orzechów włoskich

– garść migdałów

– łyżeczka mielonego cynamonu

– odrobina soli

– pół centymetra świeżego imbiru

– 4 łyżki miodu lub syropu klonowego (ja najczęściej wybieram syrop)

– odrobina oleju

Sposób wykonania:

Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Jabłka i gruszkę również przekrawamy w pół i wyciągamy z nich pestki. Z każdego owocu wyjmujemy trochę miąższu i mieszamy go ze śliwkami.

Orzechy i migdały drobno siekamy, a następnie dodajemy do miąższu z owoców. Całość oprószamy cynamonem i odrobiną soli. Posypujemy posiekanym imbirem, a następnie polewamy syropem klonowym (ewentualnie miodem) i niedużą ilością oleju. Dokładnie mieszamy.

Mieszankę owocowo-orzechową nakładamy do połówek jabłek i gruszek. Owoce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Deser możemy serwować w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub bez żadnych dodatków. Smacznego 🙂

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.