Lato, lato, ach to ty! Zdecydowanie to moja ulubiona pora roku. I to nie tylko dlatego, że świeci słońce, jest ciepło i beztrosko. Również dlatego, że latem mogę bezkarnie pić mrożone kawy – jedna za drugą. W końcu orzeźwienie w upalne dni to podstawa egzystencji 😉 Oczywiście mogłabym pójść na łatwiznę i codziennie kupować mrożoną kawę w jakiejś uroczej kawiarence. Ale nic nie cieszy tak bardzo jak samodzielnie przygotowana kawa. Dziś podzielę się z wami przepisem na prawdziwą rozpustę. Bo przecież od czasu do czasu powinniśmy sobie na takową pozwolić. Jeśli zastanawialiście się kiedyś jak smakuje niebo, dziś znajdziecie odpowiedź. Mrożona mokka karmelowa to istny cud świata. Ale uwaga! Ta kawa naprawdę uzależnia, zwłaszcza jeśli tak jak ja jesteście fanami słodkiego karmelu.
Składniki:
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżeczki syropu karmelowego
– 100ml mleka
– pół tabliczki mlecznej czekolady
– 3 łyżeczki wrzącej wody
– kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczamy we wrzątku. Dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy. Czekolada powinna całkowicie się rozpuścić. Dodajemy syrop karmelowy i raz jeszcze dokładnie mieszamy. W shakerze umieszczamy kostki lodu. Dodajemy mleko, kawę z czekoladą i mocno wstrząsamy. Gotowy napój przelewamy do wysokich szklanek (najlepiej dobrze schłodzonych) i dekorujemy bitą śmietaną oraz sosem karmelowym. Smacznego!!!