Caipirinha to typowo letni drink. Ale uwaga! Nie jest to drink lekki. Wypity w nadmiarze potrafi ściąć z nóg. Kluczowym składnikiem tegoż koktajlu jest kruszony lód i rum. Nie ma tu żadnego rozcieńczacza. Stąd jego moc. Jeśli nie macie specjalnej kruszonki do lodu, polecam metodę ręczną – kostki lodu zawijamy w ścierkę i uderzamy w nią tłuczkiem. Blendera wam nie polecam, bo albo lód zniszczy nożyki, albo blender zmieli lód na popiół. A w tym drinku nie o to chodzi. Reszta jest już banalnie prosta! W takim razie do dzieła 🙂
Składniki:
– pół cytryny
– porcja białego rumu
– dwie łyżeczki cukru brązowego
– dużo kruszonego lodu
Cytrynę i cukier dokładnie ugniatamy. Następnie wsypujemy solidną porcję kruszonego lodu. Wlewamy alkohol. Trzeba pamiętać aby lód nie był zbyt gruby. Wówczas drink wyjdzie zbyt mocny, bo lód źle wypełni szklankę i będzie zbyt wolno się topić.