Latem, kiedy żar leje się z nieba, każdy z nas rozgląda się za czymś zimnym i orzeźwiającym. A co jest lepszego na 30 stopni w cieniu niż mrożona herbata domowej roboty? W przeciwieństwie do tej kupnej naprawdę orzeźwia, a na dodatek jest zdrowa. Nie ma nie w niej tony cukru, sztucznych barwników i innych niepożądanych bajerów. Jak przyrządzić taką domową herbatę orzeźwiającą? W bardzo prosty sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w świeży rabarbar i troszkę cukru. W zasadzie nie jest to typowa herbata, ale smakuje niemalże identycznie jak mrożona herbata znanej marki 🙂
Składniki:
– 2 litry wody
– 7cm łodygi rabarbaru
– 1/3 szklanki cukru (polecam brązowy – zdrowszy)
Sposób przygotowania:
Wodę wlewamy do garnka, wkładamy rabarbar i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 1h na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy z garnka rabarbar i wsypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok do wystygnięcia. Gdy napój osiągnie temperaturę pokojową, możemy wstawić go do lodówki – mniej więcej na godzinę lub dłużej. Napój vel mrożoną herbatę podajemy z kostkami lodu i listkiem świeżej mięty dla dodatkowego orzeźwienia lub ze świeżymi malinami. Smacznego!!!