Gazpacho z pieczonych warzyw

gazpacho podane w białej kokilce udekorowane natką pietruszki

Wieczorem przychodzą goście, a Wy nie macie pomysłu na przekąskę? Spokojnie. Ja mam dla Was świetne rozwiązanie. Dziś w roli głównej pyszne i orzeźwiające gazpacho. Ale… nie będzie to tradycyjne gazpacho wyłącznie z pomidorów. To będzie niezwykle aromatyczne gazpacho z pomidorów i innych pieczonych warzyw. Robi się je w dość prosty sposób, a efekt jest niesamowity! Jestem pewna, że Wasi goście będą zachwyceni.

Składniki:

– 1kg pomidorów

– czerwona papryka

– czerwona cebula

– 3 ząbki czosnku

– mały ogórek lub pół dużego ogórka

– 6 łyżek oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu winnego

– przyprawy: wędzona papryka, mielony kmin, sól, pieprz kajeński

Przygotowanie:

Pomidory, paprykę i cebulę kroimy na pół, skrapiamy 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 200 stopni) na około 10 minut. Po tym czasie, z piekarnika wyjmujemy pomidory i cebulę. Paprykę zostawiamy jeszcze na kolejne 10 minut. Upieczone warzywa obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera razem z posiekaną połową ogórka. Całość miksujemy na gładko. Dodajemy oliwę, ocet i przyprawy. Zupę chłodzimy w lodówce. Serwujemy pokrojonymi na drobno warzywami: cebulką, papryką i ogórkiem. Smacznego!!!

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.