Zima w pełni. Temperatury spadają jak oszalałe. Jedyne, czego teraz potrzebuje nasz organizm to solidnej rozgrzewki. Na pewno nie raz słyszeliście, że zimą powinniśmy stawiać na produkty i przyprawy o właściwościach rozgrzewających. Spożycie takich rozgrzewających produktów przed wyjściem z domu sprawi, że nawet przy minusowych temperaturach nie będzie nam bardzo zimno. Jedną z moich ulubionych przypraw rozgrzewających jest kardamon. Dodaję go niemalże do wszystkiego. Szczególnie dobrze smakuje mi w kawie… Ot, taka moja własna chwila zapomnienia.
Kardamon znany jest od bardzo dawna. Starożytni wykorzystywali go do celów leczniczych. Kardamonem leczyli bóle brzucha i problemy trawienne. Dziś przyprawa jest równie chętnie wykorzystywana do łagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości takich, jak kamienie nerkowe, męcząca astma, czy ogólne osłabienie. O kardamonie można powiedzieć wiele. Jedno jest pewne – idealnie uatrakcyjnia smak potraw. Doskonale podnosi walory smakowe ulubionej kawy. Przyrządzenie aromatycznej i rozgrzewającej kawy z kardamonem nie zajmuje wiele czasu. Tak więc do dzieła!
Składniki:
– 3 szklanki wody
– 5 łyżeczek ulubionej kawy mielonej
– 3 łyżeczki miodu
– niepełna łyżeczka kardamonu mielonego
– szczypta cynamonu mielonego
Sposób przygotowania:
W małym garnuszku gotujemy wodę. Dodajemy kardamon, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 30 sekund. Do garnuszka wsypujemy kawę, cynamon i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dosładzamy miodem lub syropem z agawy i odstawiamy na 5 minut. Rozlewamy do filiżanek i gotowe. Dla maksymalnego rozpieszczenia zmysłów, kawę możemy udekorować bitą śmietaną i startą czekoladą. Smacznego!