Babeczki bananowe z nutą orzechową

Uwielbiam muffiny. Stanowią świetną propozycję na drugie śniadanie do lunch boxu. Te w wydaniu fit, zaspokajają ochotę na słodkie co nie co, a przy okazji sycą. Kupne babeczki może i potrafią smakować, ale czytając ich skład można zejść na zawał serca. Dlatego też jeśli dbacie o zdrowy sposób odżywiania się, pilnujecie wagi lub po prostu chcecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, wybierzcie babeczki domowej roboty. Dziś mam dla Was genialny przepis na muffiny bananowe z nutą orzechową. Palce lizać!

Moje babeczki smakują podobnie do tych kupnych, a może nawet i lepiej. W przeciwieństwie jednak do kupnych, są bardzo zdrowe i nietuczące. Zawarte w nich składniki są dobrane w taki sposób, aby całość smakowała i… nie tuczyła! Na takie muffiny możecie sobie pozwolić bez zbędnych wyrzutów sumienia.

Składniki:

– 2 mocno dojrzałe banany

– 2 łyżki mąki kokosowej

– 2 łyżki dobrego masła orzechowego

– 2 jajka

– miód

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki wrzucamy do miski i blendujemy na w miarę gładką masę. Powstałą masę ostrożnie łączymy z ubitymi białkami. Całość wylewamy do papilotek na babeczki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

*** Aby babeczki prezentowały się bardziej efektownie, wierzch każdej możecie posypać kawałkami gorzkiej czekolady lub specjalnymi chipsami czekoladowymi.

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.