Czas na lemoniadę!

lemoniada własnej roboty

Nic nie smakuje i nie orzeźwia tak dobrze, jak domowa lemoniada. Ta, którą można znaleźć na sklepowych półkach nawet się do niej nie umywa. W tej kupnej znajdziemy tony cukru i nic poza tym. Domowa rozpieści nas odświeżającym smakiem! Delikatnie kwaśna lemoniada, przełamana nutą słodyczy smakuje chyba każdemu – małym i dużym. Na pewno jest fajnym dodatkiem do rodzinnych spotkań. Świetnie sprawdzi się na babskich wieczorkach, jak również imprezach dla dzieci. Myślicie, że jej wykonanie jest trudne? Nic bardziej mylnego. Domową lemoniadę przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Najważniejsze jest to, aby zaopatrzyć się w ładne i świeże cytryny. Reszta pójdzie już jak po maśle 😉 Gotowi? To zaczynamy!

Składniki:

– 6 cytryn

– 1,5l wody mineralnej

– świeża mięta

– 100g cukru

– szczypta soli

– lód (najlepiej skruszony)

Przygotowanie:

Cytryny myjemy, a następnie wyciskamy z nich sok. Liście świeżej mięty delikatnie rozgniatamy przy pomocy moździerza. Do dużego dzbanka wlewamy wodę. Dodajemy sok z cytryn, cukier i odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy miętę. Do szklanek wsypujemy rozkruszony lód. Wlewamy lemoniadę. Dekorujemy plasterkami cytryny i… gotowe!

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.