Kulki mocy z masłem orzechowym

kulki z masłem orzechowym podane na drewnianej desce

Od dłuższego czasu jestem fanką zdrowej żywności, zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania się. Nie, nie oznacza to wcale tego, że się głodzę lub stosują dziwne diety. Po prostu jem rozsądnie. Przede wszystkim zamiast kupnych słodyczy, które są naszpikowane kilogramami cukru, tłuszczu i nie wiadomo czego jeszcze, sama sobie robię słodkie rarytasy. Nawet nie pamiętam, kiedy jadłam coś z cukierni. Jeśli mam ochotę na słodkie, biegnę do kuchni i wymyślam różne dziwne – pyszne rzeczy. Dziś mam dla was przepis na coś, co w ostatnim czasie podbiło moje serce. Mowa o kulkach mocy. Chyba sięga po nie cały fit świat. Kulki mocy promuje Ania Lewandowska i Ewa Chodakowska. Kulki mocy jedzą wszystkie moje koleżanki. Ja zaczynam się od nich uzależniać. Ale jest to dobre uzależnienie, więc jestem rozgrzeszona 😉

Domowe kulki mocy robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Wystarczy sięgnąć po masło orzechowe lub daktyle i dodać co tam się ma pod ręką. U mnie jest to zazwyczaj gryka ekspandowana lub amarantus. Dziś podrzucam przepis na kulki mocy z masła orzechowego i ekspandowanej gryki. Palce lizać! Na drugie śniadanie będą jak znalazł. Do popołudniowej kawki również się nadadzą.

Składniki:

– 4 kopiaste łyżki dobrego masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)

– 20g gryki ekspandowanej (1 szklanka)

– 1 łyżka miodu

– wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w plastikowej misce i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Gotowe wstawiamy do lodówki na całą noc.

 

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.