Końcówka września to najlepszy czas na jabłka i desery z jabłek. Niestety w ostatnim czasie nie mam zbyt dużo czasu, aby piec jabłkowe ciasta. Szarlotki uwielbiam, ale na nie muszę jeszcze chyba poczekać. Zamiast jabłecznika czy jak kto woli szarlotki, serwuję sobie pyszne i zdrowe jabłuszka pieczone. Wy też możecie to zrobić. Wystarczy, że posiadacie piekarnik i zdrowy deser w przeciągu paru minut może wylądować na waszym talerzu.
W zależności od waszych indywidualnych upodobań smakowych, możecie uraczyć się jabłkiem w karmelu lub z miodem. Ja wybieram ten ostatni, bo karmel jest dla mnie za słodki. Do miodu lubię dodawać bakalie i dziś też je dodam. U mnie nie może obejść się także bez cynamonu. Dziś podam go w towarzystwie kardamonu. Zarówno jedna, jak i druga przyprawa świetnie rozgrzewa i jeszcze lepiej podkręca metabolizm.
Taki deser na pewno poprawi wam humor i będzie najlepszym rozwiązaniem na pochmurny jesienny dzień. Smacznego 🙂
Składniki:
– 1 średniej wielkości jabłko
– łyżka miodu (u mnie lipowy)
– garść orzechów włoskich
– garść rodzynek
– garść żurawiny
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:
Jabłko myjemy i wydrążamy z niego gniazdo nasienne, tworząc w owocu wgłębienie. Z rozdrobnionych orzeszków włoskich, rodzynek, żurawiny, miodu, cynamonu i kardamonu przygotowujemy nadzienie. Gotowym farszem wypełniamy jabłko.
Owoc owijamy w folię aluminiową, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 30 minut.
Ps. Na jabłko możecie wyłożyć gałkę lodów waniliowych. Wówczas deser będzie kompletny 🙂