Kolejna petarda przez wami. Jak połączyć przyjemne z przyjemniejszym? Wystarczy przyrządzić grzane wino z czekoladą. Kiedyś myślałam, że szczytem przyjemności jest gorąca czekolada. Dziś już wiem, że jest nim czekolada z winem. Napój ten świetnie sprawdza się podczas długich jesiennych wieczorów. Będzie też idealnym kompanem na zimowe popołudnia. Pachnie cudownie i genialnie rozgrzewa. Po długim spacerze będzie jak znalazł.
Składniki:
– butelka czerwonego wina
– 2 mandarynki
– kilka goździków
– 4 gwiazdki anyżu
– 2 laski cynamonu
– 400g cukru trzcinowego
– 200 g kakao
– 500 g dobrej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
W pół litra wody rozpuszczamy cukier, kakao. Następnie dodać przyprawy i całość przelewamy do rondla. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada idealnie połączy się z pozostałymi składnikami. Na sam koniec dodajemy mandarynki w cząstkach. Napój odstawiamy na około 10 minut, żeby przesiąkł owocami. Dodajemy wino całość podgrzewamy. Serwujemy gorące.