Grzechu warte: mus z mango!

sorbet mango

Jesień w pełni. Mimo, że nie rozpoczęła się dość dobrze, to teraz potrafi rozpieścić słońcem i bardziej przyjemnymi temperaturami. Spotkania z przyjaciółmi mogą odbywać się jeszcze bez obecności rozkręconych kaloryferów czy koców 😉 Zanim przejdziemy do grzańców z wina lub krupniku, chce wam zaproponować chyba ostatnią w tym sezonie nutę orzeźwienia – idealną na leniwe popołudnie z grupą znajomych. Jeśli tak, jak ja należycie do fanów lodów lub sorbetów, to na pewno będziecie kontent. Dziś zrobimy sobie mus z mango i sorbetu. Robi się go w bardzo prosty i przyjemny sposób. Z resztą jak wszystko, co składania się z owocowych lodów. A jeśli posmakujecie w tej przekąsce, to nawet zimą będziecie mogli po nią sięgać. Bo przecież nikt nie powiedział, że lodowe desery możemy jeść tylko latem. Zimą smakują równie dobrze, a może nawet i lepiej!

Składniki:

– 1 świeże mango

– 1 szklanka jogurtu greckiego

– sorbet z mango

– pół szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. W kielichu blendera umieszczamy mango, dodajemy szklankę jogurtu, pół szklanki wody i dwie kulki sorbetu mango. Całość dokładnie miksujemy na idealnie gładką konsystencję. Gotowy mus przelewamy do szklanek (wcześniej możemy schłodzić je w lodówce). Dekorujemy kawałkiem świeżego mango lub cytryny i gotowe. Miłośnicy lodów, mogą dodatkowo dodać do musu kulkę lodów o smaku mango. Smacznego!!!

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.