Jak przyrządzić smacznego i aromatycznego kurczaka

jak przyrządzić kurczaka aby był pięknie wysmażony

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych i wszechstronnych mięs. Kurczak to jedno z tych mięs, które z powodzeniem możemy zaserwować zarówno na uroczystą i elegancką kolację, jak i niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. Mięso z kurczaka uważane jest za najbardziej dietetyczne i lekkostrawne. Lekarze zalecają je w rozmaitych dietach i to nie tylko tych odchudzających. Mięso z kurczaka charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka. Obfituje także w wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy i składniki mineralne.

Na 100 sposobów

Kurczak ma to do siebie, że jest mięsem szalenie wszechstronnym. Tak naprawdę można przyrządzić go na wiele sposobów i w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Każdy kucharz (mniej lub bardziej doświadczony) wie, że kurczakowi nie trzeba wiele do szczęścia, by był aromatyczny i smaczny. Wystarczy mieszanka ulubionych ziół i gotowe. I mimo, że kurczak jest zdrowy w każdej postaci, to jednak najlepiej serwować go w wydaniu gotowanym, przyrządzanym na parze lub pieczonym w piekarniku. Wtedy smakuje najlepiej i jest najzdrowszy.

Jak przyrządzić kurczaka?

Jak przyrządzić kurczaka, aby zachować jego cenne walory smakowe i odżywcze? Tak jak wspomniałam wyżej – gotując na parze lub zapiekając w towarzystwie ziół. Moim faworytem jest oczywiście ten ostatni sposób. Pieczony kurczak smakuje obłędnie. Najpopularniejsze jest pieczenie w folii aluminiowej. Jeśli takową nie dysponujecie, możecie użyć rękawa foliowego do pieczenia lub żaroodpornego naczynia (sprawdź).

Zanim przejdziecie do pieczenia kurczaka, najpierw solidnie natrzyjcie go ulubionymi ziołami i przyprawami. Osobiście polecam użyć ziół prowansalskich, czosnku niedźwiedziego, czosnku granulowanego, papryki słodkiej i wędzonej. Możecie też sięgnąć po świeży czosnek i natrzeć nim mięso. Kurczak świetnie komponuje się także z majerankiem, tymiankiem i rozmarynem, dlatego też możecie śmiało sięgnąć także po te aromatyczne zioła. Dzięki nim, Wasz kurczak będzie pyszny i aromatyczny. Na pewno nikt mu się nie oprze w takiej postaci. Gdy mięso będzie już odpowiednio doprawione przyprawami i ziołami, należy owinąć je w folię aluminiową lub włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia. Mięso wstawiamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut  temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, w zależności od rodzaju piekarnika. Jak widzicie, przygotowanie kurczaka wcale nie musi być ani skomplikowane, ani też czasochłonne. Wystarczy parę minut, kilka przypraw i pyszne danie gotowe.

Taki ziołowy kurczak będzie świetnie komponował się z dobrym winem, bukietem świeżych warzyw lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!!!

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.