Zdrowe słodkości to coś, co uwielbiam najbardziej na świecie! Zajadam je każdego dnia… jak na maniaka słodyczy przystało. Dziś mam dla Was prosty przepis na genialne ciasteczka owsiano-miodowe. Cudownie kruche, z wyraźnie wyczuwalną miodową nutą. Do popołudniowej kawy są jak znalazł 🙂
Składniki:
– 200 g płatków owsianych
– 200g mąki kukurydzianej
– 4 łyżki mąki z amarantusa
– 2 jajka
– 1/2 szklanki cukru kokosowego
– 4 łyżki dobrego miodu
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dłonią zagniatamy ciasto. Trzeba się trochę namęczyć, bo na początku ciasto stawia lekki opór. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy (ja robiłam to przy użyciu widelca) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka mogą być trochę twarde po upieczeniu. Na drugi dzień dopiero stają się miękkie. Smacznego!