Uwielbiam przedświąteczne spotkania ze znajomymi. Wzajemne obdarowywanie się prezentami i pałaszowanie rozmaitych smakołyków to już tradycja. Może potrawy, którymi się wówczas rozkoszujemy nie należą do tradycyjnych, to jednak śmiechu i wzruszeń jest co nie miara.
W tym roku na tego typu spotkanie postanowiłam przyrządzić szybki, a jednocześnie baaaaardzo smaczny makaron ryżowy z serkiem mascarpone i wędzonym łososiem. Fakt, danie nie za bardzo kojarzy się z nadchodzącymi świętami, ale jest wyśmienitą propozycją na wspólną kolację w gronie znajomych i przyjaciół. Taki makaron podany w towarzystwie czerwonego półwytrawnego wina (najczęściej wybieram wino mołdawskie) będzie prezentował się elegancko i smakował wybornie!
Oczywiście jeśli nie przepadacie za makaronami ryżowymi (ja niestety muszę takie jeść, gdyż jestem uczulona na gluten) z powodzeniem możecie sięgnąć po tradycyjny makaron pszenny lub żytni. Najlepszym wyborem w przypadku tego typu dania są makarony typu rurki lub świderki, które fajnie współgrają z sosem i ładnie się nim otulają. Gotowi? To zaczynamy! 🙂
Składniki:
– opakowanie makaronu (ryżowego lub pszennego)
– 2 opakowania serka mascarpone
– 1 opakowanie wędzonego łososia
– sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętajcie, aby nie rozgotować makaronu, gdyż później wyląduje on jeszcze na chwilę na patelni. Na suchą patelnię wykładamy serki mascarpone i podgrzewamy je, aż ładnie nam się rozpuszczą. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Zamiast soli możemy śmiało dodać odrobinę soku z cytryny. Mieszamy. Dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Ugotowany makaron wykładamy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe! Danie możemy udekorować posiekanym koperkiem. Smacznego 🙂