Przekąski do piwa

przekąski do piwa - onion rings

źródło: https://pl.pinterest.com

Jakimi przekąskami najczęściej zajadacie się do piwa? Założę się, że w większości przypadków są to paluszki, orzeszki i chipsy. A co powiecie na coś innego, ale równie smacznego i chrupiącego? Mam dla Was całkiem fajną alternatywę do nieco nudnych i przewidywalnych chipsów. Pierwsza propozycja to krążki cebulowe lub jak ktoś woli cebulowe pierścionki. Druga – domowe paluszki z serem. Może i trzeba przy nich narobić się nieco bardziej i więcej niż przy otwarciu paczki z paluszkami lub nachosami, ale wierzcie mi na słowo, że warto! Takie domowe smakołyki świetnie sprawdzą się zarówno jako „małe co nieco” w trakcie oglądania telewizji, albo też urozmaicenie przyjęcia w plenerze czy grilla. To, co? Zabieramy się do pracy!

Krążki cebulowe

przekąski do piwa

źródło: https://pl.pinterest.com

Składniki:

– 5 dużych cebul
– 1 i 1/2 szklanki piwa
– szklanka mąki pszennej
– 1 jajko
– pieprz cayenne
– pieprz czarny
– sól
– olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w grubsze pierścienie (krążki). Wkładamy do miski i zalewamy pół szklanki piwa. Odstawiamy na godzinę. Szklankę piwa miksujemy z mąką i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej. Każdy krążek cebuli zanurzamy w cieście, a następnie wrzucamy do oleju i smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu krążków z oleju, układamy je na ręczniku papierowym i w ten sposób odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Uwaga! Krążki cebulowe najlepiej smakują na ciepło, więc warto przygotowywać je tuż przed podaniem.

Paluszki z serem

przekąski do piwa

źródło: https://pl.pinterest.com

Składniki:

– 1 szklanka mąki

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– pół łyżeczki soli

– 10 dag masła

– 60 ml wody

– garstka drobno startego sera żółtego

– sól

– pieprz

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy masło i wodę, a następnie całość zagniatamy i rozwałkowujemy. Kroimy na paluszki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posypujemy serem żółtym i doprawiamy. Paluszki pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

 

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.