Sałatka grecka z serem Manouri

Uwielbiam maj. To mój ulubiony miesiąc, który mógłby nigdy się nie kończyć. W maju wszystko pięknie rozkwita i budzi się do życia. Słońce nieśmiało rozpieszcza nas swoimi promieniami. W maju możemy zacząć przygotowywać świeże sałatki i zjadać je na świeżym powietrzu. Ach, odrobinę się rozmarzyłam… Dziś mam dla was fajny przepis na pyszną sałatkę grecką. Nie będzie to jednak sałatka, do której większość z was jest przyzwyczajona. Zamiast sera feta użyłam do niej ser Manouri. Spytacie, co to za wynalazek? Ser ten produkowany jest z koziej i owczej śmietanki. Ma przyjemnie łagodny smak, a konsystencją przypomina lekki serniczek. Palce lizać! Manouri można jeść solo lub z dodatkiem miodu. Świetnie smakuje jako dodatek do sałatek i kanapek. Można z niego przygotować farsz i używać do pieczenia ciast. Ale wracając do sałatki… Jestem pewna, że przypadnie wam do gustu. Na lekki lunch lub kolację ze znajomymi będzie jak znalazł.

Składniki:

– mix sałat

– gruszka

– pomidorki koktajlowe

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 1 łyżka miodu

– opakowanie sera Manouri

– kilka sztuk orzechów włoskich

– sól do smaku

Przygotowanie:

Gruszkę kroimy na plastry i mieszamy z sałatą oraz pomidorkami. Całość przyprawiamy solą, oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Mieszamy i wykładamy na talerze. Każdą porcję polewamy miodem i dekorujemy kawałkami sera. Na koniec posypujemy orzechami. Smacznego!!!

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.