Sernik z nutą cytrynową

sernik cytrynowy

źródło: https://pl.pinterest.com

Kto z nas nie lubi sernika? Wydaje mi się, że to jedno z ulubionych ciast Polaków. I wcale nie trzeba raczyć się nim tylko z okazji świąt. Jako, że chętnie łamię wszelkie schematy, nigdy nie piekę sernika na święta, za to uwielbiam go robić w okresie wiosennym. Nie pytajcie czemu, bo nie wiem 😉 A gdy już upiekę to pyszne ciacho, to wtedy zwołuję wszystkich swoich znajomych i robimy sobie małą ucztę. Sernik, który dziś wam zaproponuję doskonale smakuje w połączeniu z różowym, lekkim winkiem, jak np. DALVA ROSE PORTO, które jest cudownym połączeniem żurawiny i truskawek. Pycha!

Składniki na sernik:

– ¾ kg sera śmietankowego

– 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

– 4 jaja

– 1 łyżka mąki

– sok z 1 cytryny

– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

– szczypta soli

– kilka kropel esencji waniliowej

Składniki na stóp:

– 100 g razowych ciasteczek

– 2 łyżki drobnego cukru

– 4 łyżki roztopionego masła

Sposób wykonania:

Paczuszkę ciastek wrzucamy do miski, kruszymy i miksujemy na drobny proszek. Następnie mieszamy z cukrem i roztopionym masłem. Tak przygotowaną kruszonką wykładamy spód formy (najlepiej o średnicy 24cm). Blaszkę na parę minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podpiekamy i wyjmujemy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodajemy do białek połowę cukru. Z resztą cukru mieszamy żółtka i ubijamy je na kogel-mogel. Dodajemy do niego sok z cytryny, esencję waniliową i startą skórkę z cytryny. Dodajemy ser i całość ponownie ucieramy tak, aby uzyskać lekką masę. Do przygotowanej masy bardzo ostrożnie (łyżka po łyżce) dodajemy pianę z białek. Mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód ciastowy.

Naszą foremkę z sernikiem wkładamy do większej blaszki wypełnionej wodą (do wysokości 2cm). Sernik w kąpieli wodnej wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 80 minut. Po tym czasie nie wyjmujemy od razu sernika z pieca. Co zatem robimy? Otwieramy jedynie drzwiczki od piekarnika i pozwalamy sernikowi trochę wystygnąć. Kiedy nasz serniczek wystygnie, wyjmujemy go z piekarnika i wkładamy do lodówki. Dla dekoracji możemy posypać sernik cukrem pudrem lub polać sosem karmelowym. Smacznego!!!

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.