Smoothie z truskawek, malin i imbiru

Smoothie z truskawek, malin i imbiru (źródło: pinterest)

Smoothie z truskawek, malin i imbiru (źródło: pinterest)

Po smoothie masowo sięgnęliśmy już jakiś czas temu i to nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale przede wszystkim ze względu na ich dobroczynne właściwości. Nie da się ukryć, że smoothie są doskonałym połączeniem orzeźwienia i zdrowej przekąski. Zawierają mnóstwo witamin, dzięki czemu wzmacniają organizm, podnoszą odporność, działają antybakteryjnie i antywirusowo. Co więcej, dbają o smukłą linię i piękną skórę.

W ostatnim czasie w moje ręce wpadł przepis na genialnie smoothie z mrożonych truskawek, malin, imbiru i miodu. Musicie przyznać, że mieszanka ta brzmi dość imponująco. A jak smakuje… Napój ten jest wart grzechu! Słodka nuta truskawek i malin jest tutaj przełamana ostrością imbiru. Całość jest idealnie dopełniona nutką miodu. Co niektórzy zwykli twierdzić, że wszystkie składniki, jakie składają się na ten koktajl sprzyjają zakochaniu…

Aromat słodkich truskawek pobudza zmysły i gwarantuje dużą dawkę witamin, z witaminą C, E, PP, A, B1 i B2 na czele. Gwarantuje też bogatą gamę składników mineralnych: potas, żelazo, cynk, kwas foliowy oraz magnez. Obecność w koktajlu enzymu bromeliny z kolei sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki.

Imbir, który stanowi tutaj kropkę nad „i” służy głównie podkręceniu smaku i witalnych mocy tego miłosnego eliksiru. Poza tym świetnie rozgrzewa organizm, działa przeciwzapalnie i wzmacniająco.

Ja takim smoothie lubię raczyć się bez względu na porę dnia i nocy oraz bez względu na okazję. Napój chętnie przygotowuję na wspólne spotkania ze znajomymi, jak również na romantyczne spotkania tylko we dwoje. Skoro ma działać jak eliksir miłości, to żal nie wypróbować 😉

pinterest

pinterest

Składniki:

– opakowanie mrożonych malin

– opakowanie mrożonych truskawek

– świeże jabłko

– kawałek imbiru

– miód płynny

Sposób wykonania:

Truskawki i maliny rozmrażamy w temperaturze pokojowej, a następnie dokładnie przecieramy. Do przecieru dodajemy sok wyciśnięty z jabłka. Kawałek imbiru ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem miksujemy w blenderze, dodając odpowiednią ilość miodu (według własnego uznania). Smacznego!!!

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.