Sposób na miły wieczór w domu – ciepły koc, dobry film i grzane wino

Grzane wino z pomarańczą (źródło: pinterest)

Grzane wino z pomarańczą (źródło: pinterest)

Nie wiem jak wy, ale ja wraz z nadejściem sezonu jesienno-zimowego staję się coraz bardziej udomowiona. Co to oznacza? Więcej chęci mam do spędzania wolnego czasu w domowych pieleszach, aniżeli gdzieś na mieście. Lubię ten stan, kiedy za oknem pada deszcz, jest chłodno, a ja siedzę pod ciepłym kocem, oglądam ulubiony film i popijam smaczne co nie co. No właśnie… te smaczne co nie co to głównie grzane wino. Przyznaję się bez bicia – uwielbiam je. Trunek ten nigdzie indziej nie smakuje mi tak dobrze, jak w domu właśnie. Zazwyczaj na chwile błogiego lenistwa pozwalam sobie w weekend, dzięki czemu jeszcze bardziej je doceniam.

Picie grzanego wina ma bardzo długą tradycję. Niegdyś rozgrzewający trunek piło się w celach leczniczych. Dziś pije się je dla przyjemności, rozpieszczenia zmysłów, rozgrzania organizmu i w celu zapobiegnięcia przeziębieniu. Niektórzy twierdzą, że picie klasycznego grzańca ma także wpływ na wzmocnienie organizmu.

Oczywiście przygotowując grzane wino, można pójść na skróty i wybrać te gotowe – Galicyjskie. Jednakże te, które od początku do końca przyrządzimy samodzielnie, będzie smakować jeszcze lepiej. Jako, że jestem fanką czerwonych win półsłodkich, to właśnie je wybieram najczęściej do grzańca. W ostatnim czasie najczęściej sięgam po bułgarskie wino WITOSHA, które cechuje się subtelnym smakiem i piękną rubinową kolorystyką.

Ulubione dodatki do grzańca? Na pewno miód, bez którego nie wyobrażam sobie rozgrzewającego napoju. Na pewno cynamon i goździki. W ostatnim czasie zakochałam się w kardamonie, stąd dość często gości on w moim winie grzanym. Cudownym dodatkiem jest również szczypta gałki muszkatołowej oraz świeża pomarańcza. Dla wielbicieli mocniejszych trunków, idealnym dopełnieniem całości będzie Brandy.

Przygotowując grzańca, pamiętajcie o tym, aby go nie gotować! Wino należy podgrzać w garnku lub mikrofali, uważając na to, by nie doprowadzić go do wrzenia.

Grzane wino (źródło: pinterest)

Grzane wino (źródło: pinterest)

Składniki:

– 700 ml czerwonego wina półsłodkiego (ja używam wina bułgarskiego WITOSHA)

– 3 łyżki płynnego miodu

– laska cynamonu

– kilka goździków

– kilka ziaren kardamonu

– szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

– skórka starta z ½ pomarańczy

– plastry pomarańczy

Sposób wykonania:

Wino przelewamy do rondelka. Dodajemy do niego wszystkie przygotowane wcześniej dodatki i całość podgrzewamy około 10 minut, pilnując aby trunku nie doprowadzić do wrzenia. Gdy winko będzie już gotowe, przelewamy je do ozdobnych szklanek, dekorujemy plastrem pomarańczy i gotowe. Smacznego!!!

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.