Uwielbiam zieloną herbatę, a wy? Osobiście mogłabym pić ją litrami od rana do wieczora. Napój ten jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Doskonale pobudza i orzeźwia. Dzięki dużej zawartości teiny działa lepiej, niż kawa. Zwiększa zdolności fizyczne i umysłowe. Zwalcza uczucie senności, znużenia i wyczerpania. Zielony napój nie tylko poprawia zdolność kojarzenia, ale też reguluje pracę jelit i łagodzi różnego rodzaju bóle. Zielona herbata parzona nieco dłużej niż zwykle działa relaksująco i odprężająco. Skąd to wszystko wiem? Tę tajemną wiedzę przekazała mi mama, która uwielbia herbatę w każdej postaci. Wszystkie moje nastoletnie problemy rozwiązywałyśmy podczas pogaduszek przy herbacie. Z jej eksperymentów herbacianych szczególnie zapamiętałam smak zielonej herbaty z posmakiem cytrusów i imbiru.
Mam nauczyła mnie wielu „kulinarnych sztuczek”, w kwestii herbaty udowodniła, że można przyrządzać ją z rozmaitymi dodatkami, zmieniając jej nuty smakowe. Mogę chyba pochwalić się podobną intuicją i odwagą kulinarną. Pamiętając o jej radach, staram się jednak korzystać ze zdrowych i naturalnych składników. Moim ulubionym sposobem serwowania zielonej herbaty jest ten z dodatkiem słodkiej pomarańczy, wanilii i świeżego imbiru (przepis na takie cudo znalazłam na oficjalnej stronie PAOLI). Zielona herbata w takiej postaci smakuje wręcz obłędnie. Jestem pewna, że gdy tylko jej spróbujecie, będziecie chcieli pić ją codziennie. Nieco gorzkawy smak zielonej herbaty jest tutaj doskonale przełamany słodkim syropem PAOLA o smaku pomarańczowym, wyrazistym imbirem i delikatną wanilią. Składniki te sprawiają, że zwykła herbata staje się czymś więcej. Jest prawdziwą symfonią smaków.
Przepis na herbatę zieloną z pomarańczą, wanilią i imbirem jest bajecznie prosty. Wystarczy 5 minut, aby go zrealizować. Jak? Imbir obieramy i kroimy na nieduże plastry, wkładamy do dzbanka i dodajemy herbatę. Wodę doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do garnka. Całość mieszamy i zaparzamy około 5 minut. Następnie dodajemy wanilię i syrop PAOLA o smaku pomarańczowym i gotowe. Do herbaty możemy dodać też anyżek lub goździki, w zależności od upodobań smakowych.
Korzystajcie zatem z doświadczeń Waszych mam i babć, a przy tym nie bójcie się eksperymentować. SmacznegoJ
Pyszny napój polecam podawać w wysokich szklankach ozdobionych plastrem pomarańczy. Szczegółowy przepis na herbatę zieloną z pomarańczą, wanilią i imbirem znajdziecie na oficjalnej stronie PAOLI. Smacznego!!!
Mniam! Bardzo lubię takie cuda. Herbatka idealna na zbliżającą się jesień. Chyba będę raczyć się nią codziennie