Batony czekoladowe w wersji FIT

batoniki czekoladowe

Dziś będzie batonowo i fit jednocześnie. Zastanawiacie się jak to możliwe? To proste! Zamiast kupnych batonów nafaszerowanych sztucznymi składnikami, które uwielbiają odkładać się w okolicy brzucha, bioder i pupy, zaproponuję Wam słodkie łakocie domowej roboty. Tak naprawdę własnoręcznie przygotowane batony są nie tylko zdrowsze od tych kupnych, ale także o wiele smaczniejsze! Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, ta więc na pewno nie jest to droga przez mękę. Co więcej – przygotowywanie takich rarytasów może być fajną zabawą dla całej rodziny. Spróbujcie 🙂

Proponowane przeze mnie batoniki fit zawierają tylko te składniki, które są przychylne smukłej sylwetce i pozwalają ją utrzymać bez konieczności ciągłych wyrzeczeń. Bo w końcu raz na jakiś czas dobrze jest zjeść coś słodkiego, co poprawi nastrój. Gotowi? W takim razie do dzieła!

Składniki:

– garść migdałów

– 300g daktyli

– 80g orzechów włoskich

– 60g kakao (możecie śmiało użyć karobu)

– 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Olej kokosowy topimy. Jeśli zakupione przez Was daktyle mają pestki – usuwamy je. W kielichu blendera umieszczamy daktyle, orzechy, migdały, kakao i roztopiony olej kokosowy. Miksujemy około 3 minut.

Powstałą masę przez krótką chwilę mieszamy jeszcze ręcznie, a następnie przekładamy do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Nasz deser wstawiam do lodówki, a najlepiej zamrażalki, aby ładnie się schłodził. Po kilku godzinach, gdy masa będzie już zamrożona i twarda, wyjmujemy ją z lodówki i kroimy na kwadraty. Batony przechowujemy w lodówce 🙂 Smacznego!!!

 

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.