Ciasto dyniowe z pomarańczowym lukrem

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam ciasta przyrządzane z warzyw. Marchewkowe i buraczkowe już dawno skradły moje serce 🙂 Odkąd nastała jesień zajadam się ciastem z dyni. Dokładnie rok temu odkryłam niekończące się możliwości tego pomarańczowego warzywa. Z dyni przygotowuje się nie tylko fenomenalne zupy i kremy ale również słodkości: ciasteczka, ciasta, muffinu. Palce lizać!

Mam słabość do dyniowego ciasta, bo wiem, że jest ono dużo zdrowsze, aniżeli te naszpikowane czekoladą, słodkimi kremami i nie wiadomo czym jeszcze. Ogromną zaletą ciasta dyniowego jest prostota jego wykonania. Przysmak przygotowuje się dosłownie w oka mgnieniu. Spytacie na pewno, jak smakuje ten rarytas? Cóż… obłędnie! Jest cudownie puszyste i wilgotne. Z jednej strony delikatnie słodkie, z drugiej zaś nie mdlące. Mnie najbardziej smakuje w towarzystwie korzennych przypraw, dlatego nigdy ich nie oszczędzam. Do niedawna ciasto z dyni serwowałam bez dodatków. Dziś podaję je z lukrem z pomarańczy, bo tak lubi moja rodzinka. A przecież rodzina i jej zachcianki to rzecz święta 🙂

Ja z założenia nie dodaję żadnych rodzynek, orzechów czy pomarańczowych skórek, co oczywiście nie oznacza, że wy nie możecie tego zrobić. Jeśli lubicie takie dodatki, śmiało dorzućcie je do swojego wypieku! To, co? Jesteście gotowi? Podwijamy rękawy i bierzemy się za pieczenie.

Składniki:

– 300g startej na drobnych oczkach dyni

– 300g mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 4 jajka

– szklanka cukru (możecie dać brązowy – będzie zdrowiej)

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 200ml oleju (ja daję olej z pestek winogron)

– ½ łyżeczki sody oczyszczonej

– 2 łyżeczki cynamonu

– 2 łyżki pestek dyni

Składniki na lukier:

– skórka starta z 1 pomarańczy

– sok z połowy pomarańczy

– 1 szklanka cukru pudru

Sposób wykonania:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiewamy przez sito. Dodajemy cynamon i całość mieszamy. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy naprzemiennie mąkę z proszkiem i sodą oraz olej. Kiedy wszystkie składniki ładnie nam się ze sobą połączą wówczas dodajemy dynię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy około 50 – 55minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Składniki na lukier dobrze ze sobą ucieramy. Przygotowanym lukrem polewamy wystudzone ciasto. Całość posypujemy uprażonymi na patelni (suchej!) pestkami dyni. Smacznego!!!

 

 

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.