Uwielbiam proste i nieskomplikowane wynalazki, które cieszą podniebienia i rozpieszczają zmysły. Uwielbiam przekąski, które nie zajmują zbyt dużo czasu, a przy tym smakują tak, że goście zapominają o etykiecie i oblizują palce 😉
Jednym z moich ulubionych wynalazków jest czerwona pasta z fasoli i suszonych pomidorków oraz zielona pasta z awokado i limonki, które można zaserwować z paluchami chlebowymi, krakersami, ciepłą bagietką i małymi kanapeczkami. Takie pasty przygotujecie w oka mgnieniu. Składniki zarówno na jedną, jak i drugą pastę są obecne w każdym sklepie, tak więc nie będziecie mieć problemu z ich zakupem.
Osobiście nie tak dawno temu przygotowałam obydwie pasty dla moich gości, którzy w ostatniej chwili zdecydowali się na wspólny wieczór filmowy. Zasmakowały one nawet najbardziej wybrednym podniebieniom, stąd wiem, że robią wrażenie na każdym.
PASTA CZERWONA
Składniki:
– 1 puszka fasoli czerwonej
– 6 dużych suszonych pomidorków
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, przepłukujemy wodą i wrzucamy do miski. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i również umieszczamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i całość dokładnie blendujemy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Raz jeszcze miksujemy i gotowe!
PASTA ZIELONA
Składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– ½ limonki
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Limonkę obieramy i również kroimy w cząstki. Dodajemy sól i pieprz i blendujemy na gładką masę.