Ciasto z dyni

Ciasto z dyni (źródło: pinterest)

Ciasto z dyni (źródło: pinterest)

Sezon na dynię uważam za rozpoczęty! I mimo, że nie lubię żegnać się z sezonem letnim, to jednak jesienny witam z szerokim uśmiechem na twarzy. Początek września to czas, kiedy na straganach i pobliskich bazarkach aż roi się od pomarańczowego warzywa. Ja jestem w niebie, a wy?

Dzisiaj z samego rana pobiegłam na targ i zakupiłam 4 kilową dynię. Połowę wykorzystałam do przyrządzenia pysznego rozgrzewającego kremu. Resztę użyłam do ciasta. A jeszcze nie tak dawno zarzekałam się, że nigdy nie zrobię dyniowego ciasta. Jakoś jedno z drugim bardzo mi się kłóciło, a teraz proszę… właśnie wyjadam ostatnie okruszki z talerzyka 🙂 

Z ciastem dyniowym jest dokładnie tak samo jak z marchewkowym. Najbardziej czuć w nim przyprawę korzenną lub cynamon, w zależności od tego, co dodacie. Zapach ciasta może niektórym przywodzić na myśl święta, bo jest bardzo zbliżony do zapachu pierniczków. Mało kto domyśla się, jaki tajemniczy składnik skrywa się w cieście, które tak pachnie i tak smakuje. Jeśli do tej pory nie próbowaliście dyniowego przysmaku, koniecznie nadróbcie zaległości. I to jak najszybciej! 🙂

Ciasto jest bajecznie proste w przygotowaniu i jeśli mamy już obraną dynię, zajmuję dosłownie chwilkę. To co, podwijamy rękawy i bierzemy się do roboty. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Lepiej być przygotowanym, zwłaszcza że mamy weekend.

Składniki:

– 300g startej na małych oczkach dyni

– 300g mąki (ja użyłam bezglutenowej mąki ryżowej)

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja użyłam bezglutenowego)

– ½ łyżeczki sody oczyszczonej

– 2 łyżeczki cynamonu (może być też przyprawa korzenna)

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 4 jajka

– 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)

– 200ml (ja użyłam ryżowego)

– 2 garście pestek dyni

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez drobne sitko. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Całość dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przestając ubijać jajek dodajemy do nich (naprzemiennie) mąkę i olej. Kiedy składniki ładnie się ze sobą połączą, dodajemy dynię. Wszystko mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.

Gotowe ciasto przelewamy do okrągłej formy (o średnicy 23cm). Wierzch posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 – 55 minut. Smacznego!!!

 

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.