Krewetki, że palce lizać!

smażone krewetki z czosnkiem i chili

Mój przepis na udany wieczór z przyjaciółmi? Dobre wino i jeszcze lepsze jedzenie. Wieczór zawsze się udaje, gdy na stół wjeżdżają krewetki. To moje ukochane owoce morza. Te smażone na maśle klarowanym są naprawdę grzechu warte. Przygotowuje się je szybko i w bardzo prosty sposób. W zależności od naszych własnych preferencji smakowych, możemy przyrządzić je z czosnkiem lub odrobiną papryczki chili – wówczas będą przyjemnie pikantne. Takie smażone krewetki możecie podać z czym tylko chcecie. Wybornie smakują z bagietką, makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem. Świetnie sprawdzają się też jako przystawka, bez żadnych dodatków. Continue reading

Czerwona pasta do krakersów lub kanapek

Każda impreza rządzi się swoimi prawami, jednakże żadna nie może obyć się bez przekąsek. Jako, że najbardziej lubię proste i nieskomplikowane przekąski, pomysłem na jedną z nich podzielę się z Wami w dzisiejszym poście. Jest to czerwona pasta z fasoli i suszonych pomidorów – palce lizać! Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest naprawdę zachwycający. Składniki na pastę są obecne w każdym sklepie, tak więc nie będziecie mieć problemu z ich zakupem. Taka pasta doskonale sprawdzi się jako dodatek do mini kanapeczek, krakersów i innych tego typu wynalazków. Na weekendową domówkę będzie jak znalazł! Continue reading

Czas na małe co nie co – pasta z cieciorki

Sekret udanych imprez leży w dobrym i odpowiednio podanym jedzeniu. I nie chodzi tu o to, aby urządzając domówkę, zamawiać jedzenie z najlepszych restauracji w mieście. Skromne przystawki lub jak kto woli – przekąski, z powodzeniem wystarczą. Skromne, ale nie nudne! Jedną z moich sprawdzonych przekąsek jest pasta z ciecierzycy z dodatkiem pikantnego imbiru. Genialnie smakuje zarówno do francuskiej bagietki, jak i krakersów. Taką pastę przygotujecie w oka mgnieniu, a efekt będzie zachwycający. Jedynym utrudnieniem w procesie „tworzenia” pasty może być konieczność całonocnego moczenia ciecierzycy, a następnie jej godzinne gotowanie. Jednakże, mimo tych niedogodności, naprawdę warto ją przygotować i zaserwować gościom. Continue reading

Zgrany duet: mango i ananas

Świeże koktajle to zawsze doskonały pomysł na leniwe popołudnie lub spotkanie z przyjaciółmi. W maju wszelkiego rodzaju smoothie smakują o wiele lepiej, zwłaszcza jeśli spożywamy je na świeżym powietrzu. Dla tych, którzy od czas do czasu uwielbiają wnieść do swojego życia odrobinę egzotyki, mam propozycję nie do odrzucenia. Co powiecie na orzeźwiający koktajl na bazie mango i ananasa? Mnie na samą myśl cieszy się buzia, gdyż w duecie tym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. To słoneczne smoothie będzie fajnym dodatkiem do wiosennego przyjęcia w ogrodzie, na tarasie lub balkonie. Gwarantuję Wam, że napój ten skradnie serca wszystkich waszych gości. Wiem to z własnego doświadczenia! Moi goście tak rozsmakowali się w tym uroczym napoju, że zażądali dolewki. Myślę, że i u was będzie podobnie. Continue reading

Drink grzechu warty!

Lubicie drinki na bazie wina? Ja uwielbiam. Zdecydowanie bardziej, aniżeli te na wódce. Po pierwsze są subtelniejsze w smaku. Po drugie, są delikatniejsze. Po trzecie, są typowo damskie. Osobiście najbardziej lubię drinki, które nie pochłaniają zbyt dużo czasu. W dzisiejszym poście podzielę się z Wami moim najnowszym odkryciem – drinkiem, który składa się z zaledwie kilku składników, a główne role odgrywają w nim białe wino i soczyste morele. Continue reading

Orzeźwiający mus z mango

Maj to jeden z najcudowniejszych momentów. Wszystko budzi się do życia, słońce coraz częściej rozpieszcza nas swymi promieniami, więcej nam się chce, częściej się zakochujemy. Maj to idealny moment na częstsze spotkania z przyjaciółmi. Dziś chcę Wam zaproponować smaczne co nie co – w sam raz na leniwe popołudnie w gronie najbliższych osób. Mus z mango, bo o nim mowa, nie tylko świetnie gasi pragnienie i doskonale orzeźwia organizm, ale także genialnie zaspokaja na coś słodkiego. Miłośnicy lodów, choć oczywiście nie tylko oni, będą wniebowzięci. Pyszny mus przygotujecie w bardzo prosty sposób. Jedynym sekretem całości jest dobór odpowiednich lodów lub sorbetu mango. Najlepsze są chyba te od Grycana. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Świeże, orzeźwiająco i soczyste… po prostu idealne! Continue reading

Sangria, ole!

Z czym kojarzy się Wam Hiszpania? Mi z cudownym słońcem, pięknymi widokami, pysznym jedzeniem i…. sangrią! Ten pyszny napój potrafi umilić każdy wieczór. Jest cudownie orzeźwiający, a jednocześnie przyjemnie rozluźniający. Smakuje zawsze i wszędzie. Najlepiej raczyć się nim wieczorową porą, choć oczywiście w porze lunchu smakuje równie dobrze. Sangria to mój numer jeden. Dlatego nawet nie będąc w Hiszpanii, chętnie po nią sięgam. Coraz częściej napój ten gości w polskich restauracjach i klubach. W prosty sposób możemy także przygotować g sobie sami. Jak? Continue reading

Białe wino i krewetki

Sezon wiosenno-letni sprzyja częstszym spotkaniom z przyjaciółmi. Nic tak dobrze nie smakuje jak dobre jedzenie w gronie sprawdzonych znajomych i przyjaciół. Uwielbiam takie momenty! A jak dobre jedzenie, to od razu na myśl przychodzą krewetki. Osobiście mam ogromną słabość do krewetek. Mogłabym jeść je codziennie, bez względu na porę dnia i nocy. Continue reading

Mam smaka na… kurczaka w miodzie!

źródło: zagrodowy.pl

źródło: zagrodowy.pl

Zanim na dobre rozpoczniemy sezon grillowy, proponuję Wam małą rozgrzewkę. Co powiecie na skrzydełka kurczaka w miodzie? Taka przekąska będzie idealnym pomysłem na wspólny wieczór ze znajomymi. Wystarczy podać do kompletu dobre piwo i mamy gotowy przepis na domówkę. I tak jak na co dzień nie jadam mięsa, tak skrzydełkom w miodzie nie mogę się oprzeć. Dla mnie są idealne – delikatne i przyjemnie słodkie. No i mają jeszcze jedną wielką zaletę. Robi się je w oka mgnieniu! Continue reading

Imprezowy specjał – poncz

Któż z nas nie lubi od czasu do czasu dobrze zjeść i napić się czegoś dobrego? W ostatnim czasie moim numerem jeden jest mrożony poncz, który przygotowuje się na bazie białego wytrawnego wina. Na wolny wieczór lub spotkanie ze znajomymi jest jak znalazł. Czym jest poncz? To prawdziwy hit za granicami naszego kraju, zwłaszcza w Ameryce. Zazwyczaj podaje się go w dużej misie z dodatkiem lodu i świeżych owoców. Na pewno kojarzycie go z niejednego filmu, zwłaszcza o amerykańskich studentach 😉 Przepis na poncz nie jest tak bardzo skomplikowany jak się niektórym wydaje. Wystarczy zaopatrzyć się w dobre biało wino, cytryny, sok pomarańczowy i kilka innych drobiazgów i gotowe. Continue reading