Bellini – drink z Prosecco

drink z prosecco

Dziś kolejna propozycja z serii drinków na bazie Prosecco. Musujące wino uwielbia większość z was, dlatego mocno się go trzymam. Poza tym sama jestem fanką lekkich i delikatnych koktajli, a te na bazie musującego wina są naprawdę doskonałe! Nie wiem czy znacie drink Bellini. Jeśli nie, to teraz będziecie miały okazję poznać. Bellini powstaje z wina musującego i musu brzoskwiniowego. Jest więc idealny na długie, ciepłe wieczory. Drink ten, podobnie jak proponowany wcześniej Aperol Spritz, należy do ulubionych drinków Włochów. W Polsce zamawiany jest jednak dość rzadko, a szkoda. Może niedługo to się zmieni. Uwaga! Bellini zawsze podajemy w klasycznym kieliszku do martini – na wysokiej nóżce i o kształcie odwróconego stożka lub w kieliszku do szampana o wydłużonym, smukłym kształcie. Continue reading

Na babski wieczór: Aperol Spritz

aperol spritz

Aperol Spritz to drink, na punkcie którego oszaleli Włosi. We Włoszech drink serwowany jest jako aperitif przed jedzeniem. Jego zadaniem jest umilenie czasu w oczekiwaniu na posiłek. Od niedawna Aperol drink cieszy się ogromną popularnością również w naszym kraju. Chętnie sięgamy po niego w sezonie wiosenno-letnim, bo chyba wtedy smakuje najlepiej. Jeśli jeszcze go nie próbowałyście, jak najszybciej nadróbcie zaległości. Aperol Spritz to drink przygotowywany z wina Prosecco i likieru Aperola. Czym się wyróżnia? Na pewno delikatnym smakiem. Wyraźnie wyczuwa się w nim nutę cytrusów z domieszką ziół. Poza tym, drink ten jest bardzo orzeźwiający i większości kojarzy się z beztroską i cudownym relaksem. Na leniwe popołudnia i wieczory z przyjaciółkami jest jak znalazł. Drink można przygotować samodzielnie. Robi się szybko i w bardzo prosty sposób. Continue reading

Sałatka grecka z serem Manouri

Uwielbiam maj. To mój ulubiony miesiąc, który mógłby nigdy się nie kończyć. W maju wszystko pięknie rozkwita i budzi się do życia. Słońce nieśmiało rozpieszcza nas swoimi promieniami. W maju możemy zacząć przygotowywać świeże sałatki i zjadać je na świeżym powietrzu. Ach, odrobinę się rozmarzyłam… Dziś mam dla was fajny przepis na pyszną sałatkę grecką. Nie będzie to jednak sałatka, do której większość z was jest przyzwyczajona. Zamiast sera feta użyłam do niej ser Manouri. Spytacie, co to za wynalazek? Ser ten produkowany jest z koziej i owczej śmietanki. Ma przyjemnie łagodny smak, a konsystencją przypomina lekki serniczek. Palce lizać! Manouri można jeść solo lub z dodatkiem miodu. Świetnie smakuje jako dodatek do sałatek i kanapek. Można z niego przygotować farsz i używać do pieczenia ciast. Ale wracając do sałatki… Jestem pewna, że przypadnie wam do gustu. Na lekki lunch lub kolację ze znajomymi będzie jak znalazł. Continue reading

Czas na grilla: grillujemy ser Halloumi

Sezon na grilla uważam za rozpoczęty! Lubicie grillować? Ja uwielbiam, bo to jedyna taka okazja, aby spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi a przy okazji zjeść dobre jedzonko. Raczej nie jestem fanką grillowanego mięsa i kiełbas. Za to serowi z grilla nigdy nie potrafiłam odmówić. Mój ulubiony to ser Halloumi. Produkuje się go z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Najlepiej smakuje na słodko, np. z miodem lub owocami. Taki ser możecie przyrządzić na tradycyjnym grillu lub jeśli takowego nie posiadacie, na patelni grillowej. Efekt jest równie smaczny. Poniżej przepis na grillowany ser Halloumi. Smacznego! Continue reading

Mimoza – idealny wiosenny drink

drink mimoza przepis

źródło: https://pl.pinterest.com

Dziś będzie krótko i na temat. Proponuję wam jeden z najprostszych, a jednocześnie najpyszniejszych drinków. Mimoza to wspaniałe połączenie dobrego musującego wina oraz pomarańczy. Jest lekko, orzeźwiająco, przyjemnie. Nazwa drinku pochodzi od kwiatu mimozy. Dlaczego? Bo gotowy drink swoim kolorem bardzo przypomina ten piękny kwiat. Jestem pewna, że mimoza was zachwyci. Przygotowanie trunku jest bardzo proste, więc każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Continue reading

Krewetki i wino

krewetki w winie

źródło: https://pl.pinterest.com

Znacie idealne duety? Ja znam kilka, aczkolwiek najbardziej idealne wydaje się być połączenie wina i krewetek. Tych dwoje sprawdza się zawsze i wszędzie. Duet ten będzie genialnym pomysłem na pikniku w parku, jak również podczas domowego spotkania z przyjaciółmi. Osobiście mam ogromną słabość do krewetek i mogłabym jeść je codziennie. W sumie to ta moja słabość nie jest do końca taka zła, gdyż krewetki to produkt zdrowy i pożywny. Przyrządzenie krewetek nie zajmuje dużo czasu. Oczywiście można eksperymentować z przepisami, ale po co? Najbardziej smakują proste rozwiązania. Prawda jest taka, że krewetkom nie trzeba dużo do szczęścia. Wystarczy czosnek i natka pietruszki i gotowe. Oczywiście bez wina ani rusz! Jakie będzie najlepsze do krewetek, aby całość zagrała idealnie? Proponuję wybrać białe wino wytrawne, np. Verdicchio. Jest to bardzo subtelne i koronkowe wino o zgrabnej kwasowości połączonej z ziołowo-kwiatowymi nutami. Mniam! Continue reading

Sernik z nutą cytrynową

sernik cytrynowy

źródło: https://pl.pinterest.com

Kto z nas nie lubi sernika? Wydaje mi się, że to jedno z ulubionych ciast Polaków. I wcale nie trzeba raczyć się nim tylko z okazji świąt. Jako, że chętnie łamię wszelkie schematy, nigdy nie piekę sernika na święta, za to uwielbiam go robić w okresie wiosennym. Nie pytajcie czemu, bo nie wiem 😉 A gdy już upiekę to pyszne ciacho, to wtedy zwołuję wszystkich swoich znajomych i robimy sobie małą ucztę. Sernik, który dziś wam zaproponuję doskonale smakuje w połączeniu z różowym, lekkim winkiem, jak np. DALVA ROSE PORTO, które jest cudownym połączeniem żurawiny i truskawek. Pycha! Continue reading

Pyszne i zdrowe koktajle z arbuzem

arbuz z ćwiartkach

Arbuz (kliknij) kojarzy się nam głównie z wakacjami, beztroskimi chwilami, słońcem, gorącem. Tymczasem warto po niego sięgać nie tylko latem, kiedy potrzebujemy orzeźwienia. Dlaczego? Bo owoc ten jest szalenie zdrowy, a przy okazji całkowicie nietuczący. W ponad 90% składa się z wody, przez co posiada naprawdę znikomą ilość kalorii. Poza tym, zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Jest także dobrym źródłem cytruliny – aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców oraz… działa jak viagra. Continue reading

Czas na gofry!

domowe gofry bitą śmietaną,truskawkami i polewą czekoladową

źródło: www.milionkobiet.pl

Zawsze jest dobra pora na gofry. Osobiście nigdy ich nie odmawiam i… nie zajadam się nimi nie tylko na nadmorskich plażach. Gofry goszczą u mnie często i to nie tylko w słodkiej odsłonie. Rodzina nie ma nic przeciwko temu, bo sama je uwielbia. Dziś mam dla Was propozycję na gofry bezglutenowe, na mące ryżowej. Jak dla mnie, smakują idealnie! Robi się je szybko i w bardzo prosty sposób. Podaje z czym tylko dusza zapragnie. Jeśli nie macie żadnych nietolerancji, takie gofry możecie podać z ulubionym kremem czekoladowym lub bitą śmietaną i owocami. Ja sama najczęściej jem je z cukrem pudrem lub masłem orzechowym. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki lubicie najbardziej. A teraz czas i pora na przepis! Continue reading

Krupnik z sokiem jabłkowym

 

grzaniec zbójnicki

Niby powinna być już wiosna, ale pogoda wciąż szaleje i potrafi dać nam w kość. Są dni, kiedy nie jest zbyt ciepło i każdy z nas szuka sposobów, by choć odrobinę się rozgrzać. Ja ma dla Was taki sposób – krupnik na ciepło z sokiem jabłkowym. To mój numer jeden wśród rozgrzewaczy. Niektórzy napój ten znają pod nazwą grzańca zbójnickiego. Duża część osób twierdzi, że jest on o wiele lepszy od popularnego grzańca z wina. A Wy jakie macie zdanie na ten temat? Jeśli jeszcze nie próbowaliście grzańca z krupnikiem i sokiem jabłkowym, obowiązkowo nadróbcie zaległości. Continue reading